HOE WERKEN SODIUMVERHARDERS?

Sodiumverharders (ook wel sodiumsilicaten genoemd) worden vaak gebruikt om beton te bewerken, zowel binnen als buiten. De laatste 10 jaar zijn er echter steeds meer producten op de markt, die vaak hun eigen accenten leggen om het product zo goed mogelijk te vermarkten en verkopen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om producten te vergelijken en de juiste productkeuze te maken. In dit artikel leggen we de werking van sodiumverharders om aankopers optimaal te informeren bij hun aankoopbeslissingen.

Sodiumverharders dringen door in de poriën van de beton en binden met de vrije kalk tot een calciumsilicaathydraat (CSH). Van zodra die binding is gevormd, blijft er niets van de sodiumverharder over in de beton. Het enige wat overblijft het nieuwe verharde calciumsilicaathydraat. Deze structuur vernauwt de poriën van de beton, waardoor de toplaag verdicht en harder wordt.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DIVERSE SODIUMVERHARDERS

Beton behandelen met een sodiumverharder levert een aantal voordelen op :

• Het vermindert stofvorming en slijtage van de toplaag ;
• Doordat de poriën verkleind worden komt er minder water en vocht vrij uit het beton ;
• Sodiumverharders zijn permanent. De chemische reactie die een calciumsilicaathydraat vormt kan niet ongedaan gemaakt worden ;

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DIVERSE SODIUMVERHARDERS

Alle sodiumverharders werken op dezelfde manier. Via een chemische reactie vormen ze allemaal een identieke chemische structuur (calciumsilicaathydraat) die op geen enkele manier kan onderscheiden worden. Maar waarom zijn er dan prijsverschillen tussen de verschillende producten ?

Hoewel de werking identiek is, kan de vorm en toepassing van het product verschillen. Sommige producten zijn geconcentreerd, andere zijn kant-en-klaar. Geconcentreerde sodiumverharders moeten eerst gemengd worden met water ; kant-en-klare producten zijn al vooraf gemengd met gedestileerd water en kunnen meteen gebruikt worden.

Qua eindresultaat zijn beide soorten volledig identiek, maar afhankelijk van de beschikbaarheid van gedestileerd water en mogelijkheid om te mengen op de werf, transportkosten, voorkeur, enz., kan de uitvoerder een voorkeur hebben voor een bepaald product.

IS EEN SODIUMVERHARDER MET EEN PRODUCTGARANTIE BETER DAN EEN ZONDER ?

Absoluut niet. De chemische reactie van elke sodiumverharder is permanent. Het resultaat van de chemische reactie is afhankelijk van volgende zaken :

• De hoeveelheid vrije kalk en calcium waarmee het silicaat bindt
• De porositeit van het beton zal bepalen hoe diept de verharder inwerkt. Hoe poreuzer het beton, hoe dieper de verharder zal indringen en hoe meer hij zal verspreiden in de beton. Hoe poreuzer het beton, hoe meer lagen nodig zullen zijn om de poriën te verdichten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VERHARDEN EN IMPREGNEREN?

De term impregneren voor verschillende behandelingen van beton gebruikt.

Met impregneren wordt doorgaans het water- en olieafstotend maken van beton. Daarvoor zijn er heel wat verschillende producten op de markt. In tegenstelling tot verharders zijn er bij impregneermiddelen grote verschillen in de samenstelling, werking, efficiëntie en kwaliteit van de producten.

Waar een verharder de poriën van beton zal vernauwen om de toplaag krachtiger te maken, zal een impregneermiddel de poriën opvullen en satureren, zodat vloeistoffen minder snel indringen in het beton en zo het beton beschermen tegen vlekken en de negatieve effecten van water en vocht.

Soms wordt het gebruiken van een sodiumverharder/silicaat ook impregneren genoemd. Dat wordt doorgaans gedaan om het verschil te maken tussen een verharder en een coating. Verharders en impregneermiddelen gaan beide inwerken in de beton, terwijl een coating een nieuwe laag bovenop het beton vormt.

WAT DOET EEN SODIUMVERHARDER NIET?

Sodiumverharders hebben een duidelijke werking, maar er zijn ook een aantal zaken die sodiumsillicaten onmogelijk kunnen bekomen:

• Een sodiumverharder kan geen pareleffect creëren van water of andere vloeistoffen. Daarvoor is een water- en of olieafstotend impregneermiddel nodig
• Sodiumverharders kunnen niet voorkomen dat olie, gas of chemische producten binnendringen in het beton
• Sodiumverharders voorkomen geen schade door vriezen/dooien of zoutschade, omdat ze de waterabsorptie van beton niet verminderen of voorkomen.